Historia

Allt började i Nordnorge. Hos mormor som bjöd på den godaste hjortronsylten till de nygräddade våfflorna. Då väcktes en tanke. Resten är ju en ytterst välsmakande historia.

“Toner av aprikos och nyanser som jag tidigare inte hittat i hjortron. Varför och hur? Mormor Esthers förklaring till den goda sylten var lagring. Den hade stått två år i skafferiet och  blivit “bjudsylt”. Helt utan konserveringsmedel. Då väcktes idén. Varför inte försöka göra vin på hjortron? Av en råvara så lurig och exklusiv och som bara växer vilt.

Resan från tanke till handling tog lång tid. Och det är tack vare mamma det blev av. Efter fyra års funderingar tryckte hon en hink med tio kilo hjortron i handen på mig. Det kanske var dags att fullfölja. 

Efter ett smakprov av osten Bredsjö Blå och ett besök hos producenterna utanför Hällefors hamnade jag till slut själv här. I de djupa skogarna och entreprenörsorten Grythyttan. Lokalen rustades upp och jag vaknade varje morgon och kände mig glad och peppad som en sexåring. Efter många försök och god hjälp av både en kemist och en bror kunde det första hjortronvinet buteljeras och säljas. 

Åren har gått och produkterna har blivit fler. Gemensamt för alla är att de har sitt ursprung i den nordiska naturen. Helt opreparerade och naturliga råvaror förädlas till viner och glögg.

För tio år sedan fick jag sällskap av Ingunn och nu är vi två som driver vineriet. Lusten, engagemanget och nyfikenheten på nya produkter och smaker är något som aldrig tycks sina hos oss.

Vi hoppas att att du gillar det du smakar.”

Per Fritzell.